En som vågade #3: ”Det roligaste var att prata gibberish”

En artikelserie där vi följer nybörjaren Theres Falheim genom hennes första improkurs
Del 3

Förra veckan kändes det lite jobbigt, men den här gången gick det jättebra. Vi uppträdde inför varandra igen, men nu var det inte alls svårt. Kanske beror det på att vi alla hade vant oss vid situationen och varandra. Jag gick och väntade på att jag skulle bli nervös, men blev det aldrig.

Det roligaste vi gjorde var gibberish-teknikerna. Där låtsades vi att vi alla gick runt och minglade på ett konstmuseum, men man fick bara prata låtsasspråk. Jag flöt gärna in i något slags asiatisk eller dansk-aktig gibberish. Vi gjorde också en variant på det när en grupp fick förbereda en scen på gibberish och spela upp för en annan grupp som satt med ryggen emot. Sedan skulle de gissa vad vår scen handlade om, och det blev oväntat träffande.

En lugn och skön övning vi gjorde hette Lerklumpen och konstnären. En av oss ställde sig som en staty i mitten och vi andra stod i par. Sedan skulle konstnären i varje par forma sin lerklumpskompis så att han eller hon blev en exakt likadan staty. Lerklumpen skulle blunda hela tiden, och man fick inte prata, så det krävde verkligen att man som konstnär var lyhörd på den andras kropp så man inte bara drog hur som helst i armar och ben. Det kändes annorlunda att vidröra varandra utan vidare, men jag antar att man inte går en teaterkurs om man inte tål att någon tar på en?

Den här lektionen var det en väldigt skön blandning av att spela scener inför varandra och bara fånlekar där alla var inblandade. Det kändes lekfullt och avslappnat. Samtidigt gick läraren in och tog tag i scenerna mer och coachade oss aktivt. Många av oss tyckte det var bra med handfasta råd och tips, som att inte stå med ryggen mot publiken eller att inte glömma bort att skapa en relation till den man spelar med. Man har ju så mycket i huvudet på samma gång som improvisatör.

Berättat av Theres Falheim för Tommy Rydling

Det här inlägget postades i Impro och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.