Den improviserade schlagern är tillbaka

Hur kan man sjunga från tårna när man inte har någon text? Eric Stern från Den Improviserade Schlagerfestivalen förrförra året. Foto: Lasse Lychnell

Yes! För fjortonde året i rad anordnar Stockholms Improvisationsteater Den Improviserade Schlagerfestivalen (DIS).

I en improviserad schlagerfestival vet varken musiker eller artister vad de ska sjunga eller spela förrän de plötsligt gör det. Allt är improviserat. Musikgenren dras ur en hatt (eller dylikt). Låttiteln kommer på förslag från publiken. Sen är det bara att sjunga och spela från tårna.

För någon som är rädd för att improvisera talat kan det verka som det sjukaste i världen att någon vågar sjunga improviserat. Men det är egentligen inte så stor skillnad. Som den improviserade schlagerregissören Per Gottfredsson säger så kan det improviserade sjungandet faktiskt ibland kännas enklare, eftersom man har musiken som driver på. Bara man inte låter det bli ett stressmoment.

Hur som helst: under Love 2010-festivalen kommer den improviserade schlagern hållas på pontonscenen vid Skeppsbron. Den 7-9 juni är alla välkomna förbi att se hur artisterna stylas live och får veta sin musikgenre och låttitel ungefär en sekund innan det är dags att börja sjunga.

Alla de gånger jag gått på improviserad sångtävling har det varit fantastiskt underhållande. Det är improvisation i takt, ibland med rim, och med trallvänliga refränger över alltihop. Jag vet ingen improform som är mer medryckande och hjärtevärmande.

Det här inlägget postades i Impro och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.